Spiritualitás a coaching folyamatban

2023.10.20

Több coach kolléga nyilatkozott úgy, hogy tulajdonképpen minden coaching spirituális coaching, hiszen megszűnik az elkülönülés és az ülés alatt kapcsolódunk egymáshoz, amivel én magam is egyetértek.

Engedd meg, hogy ketté válasszam a dolgot.

Az egyik oldal a coach oldala. Ezen az oldalon a folyamat szempontjából alapvető követelmény a folyamatos figyelem az ügyfél felé, vagyis a folyamatos jelenlét. Mindemellett a coach a folyamaton belül önmagát, az egóját hátra szorítva, nem önmagáért való módon cselekszik vagy nyilvánul meg, hanem az ügyfél szempontjait figyelembe véve. Mindemellett személy szerint én a magasabb szintű értelmet szolgáló szempontokat is hozzáteszem. Ezzel a két tulajdonsággal, vagyis a jelenléttel és a magasabb szintű gondolatiság szolgálatával meg is érkeztünk a spiritualitáshoz (lásd korábbi írásom: Mi a spiritualitás?).

A másik az ügyfél oldala, vagyis a Te oldalad. Ha már leülünk egymással szembe, akkor nehezen tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor ne lennél jelen (hacsak nem a telefonodat nyomkodod a teljes ülés alatt, de erre lássuk be, kicsi az esély). Bár léteznek olyan technikák, amelyek egy-egy jövőbeli elképzelt állapot elképzelésére, vagy egy múltbeli pozitív élmény felidézésre sarkallnak, a folyamat szempontjából ezekben az esetekben is folyamatos a jelenlét, sőt, mivel sokszor a szívintelligencia bekapcsol, így néha erősebb, mint más gyakorlatok esetében. Ami a terveidet, céljaidat illeti, csak rajtad áll, hogy mennyire nem önmagadért való módon fogalmazod meg őket, de igen ritka a vegytisztán önző célmeghatározás, még ha elsőre annak tűnik is. Ugyanis, ha megváltod magadat, megváltod a világot!