Hogyan változtass a helyzet kimenetelén csupán egy szó megváltoztatásával?

2023.11.02

Biztos veled is előfordult már, hogy egyes helyzetekben egy első hallásra konstruktívnak tűnő kérdést tettél fel, amikor valaki olyasmit tett, ami számodra nem volt éppen a legmegfelelőbb vagy mást vártál tőle. Mondjuk

'Miért nem tudtad időben elkészíteni?' 

vagy

'Miért kell mindig nekem elpakolni?' 

és

'Miért nem tudod megcsinálni, amit kérek tőled?'

Az előbbi példákból láthatod, hogy az élet minden területén megjelennek ezek a kérdések, kezdve a munkahelyeden folytatott párbeszédekkel, a háztartásban megjelenő igényeken keresztül egészen a gyermeknevelésig. Mikor elhangzanak, teljesen jogosnak és helyénvalónak érezzük a kérdésfeltevést, ugyanakkor most őszintén: vártál valaha választ az ilyen jellegű kérdésedre? Hát, bizony én sem. Tulajdonképpen neheztelésünk kifejezésére kérdésfeltevést használunk, ezzel csökkentve a konfrontációt és még önmagunkat is becsapva, konstruktív köntösbe öltöztetjük érzéseinket.

Döntened kell, hogy melyik irányba szeretnél elmozdulni. Esetleg nyíltan konfrontálódsz és kijelented, hogy mivel van problémád. Mondjuk így: 'Elég nagy probléma, hogy nem készítetted el időben!', 'Elegem van, hogy mindig én pakolok el!' és 'Meg kell csinálnod, amit kérek tőled!'. Ezzel legalább nyíltan kifejezed az érzéseidet és a másik fél is tud reagálni rá. Ugyanakkor nem visz közelebb a megoldáshoz. 

Éppen ezért én a másik lehetőséget javaslom, ami egy varázsszó használatát jelenti. 'Hogyan?' Amennyiben 'hogyan?'-nal teszed fel a kérdéseidet azokban az esetekben, amikor változást szeretnél elérni, azzal gondolkodásra, közös megoldáskeresésre hívod meg a másik felet. Még akkor is, ha a gyermekedről van szó.

Íme a példák:

'Hogyan lehetne változtatni, hogy időben elkészülj?' 

vagy

'Hogyan alakítsuk a napirendet, hogy ne mindig nekem kelljen elpakolni?'

és

'Segíts kérlek, hogyan tudjuk elérni, hogy megtedd, amit kérek tőled?'

Érzed a különbséget? Kitámadás helyett megoldáskeresés. Nem bonyolult, bár igényel némi önkontrollt, hogy az adott pillanatban ne kapásból 'miért?'-tel rontsunk neki a másiknak. De az biztos, hogy megéri! 

Tegyél hát egy próbát!