Mi a coaching?

2023.08.16

A szó eredete

A "coach" szó a 16. századból származik, és eredetileg egy közlekedési módra, konkrétan a lóvontatású kocsira utalt. A szó a magyar kocsi szóból származik, amely a kiváló minőségű kocsik gyártásáról ismert, Tata melletti Kocs községből származó kocsit jelentette. Idővel a "coaching" kifejezés a szó szerinti szállítási kontextusból átváltozott és az 1800-as években a sport kapcsán kibővült a megtanít, betanít, tanácsot ad és irányít tartalommal, majd később metaforikusan az egyének személyes és szakmai fejlődésének irányítására és támogatására irányuló folyamatot jelképezi.

A folyamat

A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés, olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából személyes és szakmai szempontból is.

A coaching egyedi szolgáltatás, és elkülönül a terápiától, tanácsadástól, mentoringtól és a tréningtől egyaránt. Akik résztvevői lesznek egy coaching folyamatnak, megtapasztalhatják annak élményét, hogy:


A coaching módszer hatékonyságát az adja, hogy a coach nem "szerződéses mindentudó" aki jobbnál jobb ötletekkel áll elő az ügyfél elakadásait érintő témákban, hanem segít neki továbblépni a változás és megvalósítás rögös útján.

A coaching ülés a laikus szemlélő számára egyszerű csevegésnek tűnhet, pedig voltaképpen egy hosszabb beszélgetés az ügyfél és a coach között, amelynek során az ügyfél felismerésekre jut, oksági következtetéseket von le, és eldönti, hogyan és milyen lépésekben fog a cél felé haladni. A coach nem hoz döntéseket, de működésével hozzásegíti az ügyfelét az alternatívák szélesebb körű és pontosabb figyelembe vételéhez, a helyzet tisztázásához és a számára optimálisnak tűnő saját döntés tényleges meghozatalához.
Végezetül az ICF (International Coaching Federation) által kidolgozott definíció:

"A coaching az ügyféllel folytatott olyan partneri együttműködés, olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely arra inspirálja őt, hogy a legtöbbet hozzá ki önmagából személyes és szakmai szempontból egyaránt."

Légy önmagad legjobb verziója!